Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Tvättråd

Tvätta rätt och vårda dina kläder så håller de sig finare längre. Kom ihåg att alltid följa garnets skötselråd.

Små tips

Vänd ditt plagg ut och in så noppar det inte lika fort och håller passformen. Är du extra rädd om ditt plagg kan du lägga det i en tvättpåse. Tvätta inte plagget för ofta detta sliter på plagget och miljön, lufta istället eller tvätta på låg temperatur. Undvik gärna sköljmedel då detta kan göra att plagget noppar och torktumla inte i onödan eftersom det sliter mycket på kläderna. Kom även ihåg att använda rätt tvättmedel t.ex. Fintvättmedel till sensibla plagg. Glöm inte heller att sortera plaggen utifrån färg vid tvätt då nya plagg kan färga av sig.

Handtvätt

Tvättar du ull ska du komma ihåg att plagget är känsligt och bör därför inte tvättas i onödan. Försök istället att lufta plagget då och då.

När du tvättar ull är det viktigt att det inte ligger i blött för länge och att du inte använder vanligt tvättmedel. Vanliga tvättmedel innehåller enzymer som förstör ullen. Använd istället fintvättmedel som är till för ull eller fina plagg. Tänk även på att inte ha allt för varmt vatten när du tvättar utan håll det ljummet.

Lös upp tvättmedlet i vattnet och lägg i plagget. Krama om plagget några gånger och blöt om det. Notera att det är viktigt att du inte vrider eller gnuggar plagget då det kan förstöra fibrerna och filta sig men även göra så att plagget tappar formen. Krama ur vattnet och skölj sedan i nytt vatten tills tvättmedlet är borta. Tvättar du plagg i olika färger är det viktigt att du byter vatten eftersom det andra plagget kan färgas från vattnet. Har du hårt vatten med kalk i kan du lägga i en skvätt ättika i det sista skölj vattnet så får du bort kalken. Ättikslukten försvinner när du torkar plagget.

När du torkar plagget gör du det genom att krama ur vattnet. Observera åter igen att du inte ska vrida ur vattnet då plagget kan tappa form. När du känner att du har kramat ur vattnet tar du en ren handduk, lägger i plagget i handduken och rullar eller vik ihop den. Pressa eller tryck på handduken så att du får ut resten av vattnet och ta ur plagget ur handduken. När du torkar plagget är det viktigt att du inte hänger upp plagget då det kommer att tappa formen. Se därför till att lägga det på en torksställning eller något annat där du har ett luftigt underlag. Torktumla eller torka inte plagget i torkskåp eftersom plagget kan förstöras.

Skydda dina plagg

Det här gäller främst de plagg som innehåller olika sorters ull. Om du inte har tänkt använda ditt plagg under en längre period ska du lägga det i en tät klädpåse eller plastlåda för att slippa få problem med skadedjur som äter hål i dina plagg tex mal. Innan du förvarar plagget är det viktigt att du tvättar det, djuren älskar fett och smuts. Skydda dig även med hjälp av lavendel doft och cederträ. I vissa länder finns även lite starkare produkter som kan hjälpa om du har mycket problem. Kom även ihåg att om du har problem med mal kan du skaka dina plagg emellanåt. Detta är något som malen inte gillar.

has been added to the cart. View Cart