Denna veckan är det fullt upp med julaktiviteter i både skola och på fritiden. Tomteluvan är nästan obligatorisk hos oss nu känns det som. Vi har både traditionella luvor i rött och vitt och några lite knasiga med flätor och blinkande tofsar. Jag funderade lite och kom på att det kunde vara praktiskt med en luva som är både varm, snygg och passar i lussefirande.

FullSizeRender[7]

Falkgarn Tanja Metallic 100 gr har allt det inklusive lite glitter.

Luvan/Mössan var så rolig att gör att det blev några stycken. En till mamma och en till dottern och någon i julklapp.

Virkad tomte luva

Tanja Metallic vit 100 gr / Tanja Metallic grå 100 gr   alt   Tanja Metallic röd 100 gr / Tanja Metallic beige 100 gr

Virknål 7-8 välj själv

Börja med att virka resår i grått.

Lägg upp 4 lm.

Börja virka fm i 2:a lm från nålen.

Varv 1: 3 fm.

Varv 2 till varv 70 (eller hur många varv du behöver för att det ska passa runt huvudet): 1 lm, 3 fm i bakre maskbågen vänd när det är lagom ska du virka ihop de båda kortsidorna med sm i bakre maskbågen så att det blir en sluten cirkel. Ta inte av garnet utan fortsätt att virka runt cirkeln.

Nästa varv ska du virka fm (1 fm ska virkas i varje rad på resåren) slut med en sm i första maskan.

Varv 1: Nu bytar vi till vitt och virkar 3 luftmaskor (=första stolpen) sedan virkas det 1 stolpe i varje fm.

Varv 2-3: Byta till Tanja Metallic grå och gör stolpar 8 kom ihåg börja med 3 lm och avsluta med sm i 3e lm i början på varvet)

Varv 4: Vita stolpar.

Varv 5-6: Grå stolpar.

Varv 7: Vita stolpar.

Varv 8-9: Grå stolpar.

Varv 10: Vita stolpar men nu har jag börjat minska 2 stolpar på varje varv som kommer. En minskning i början av varvet och en i mitten.

Det lättaste är att lägga mössan plant så att du ser var du ska sätta en markör. Sen är det enkelt att se var du ska minska.

Se bild.

 FullSizeRender[13]

 

Sen är det bara att fortsätta med 2 varv grått och 1 varv vitt och fortsätt minska hela tiden. Sen är det smak och tycke hur du vill virka toppen men jag virkade de sista varven med grått garn. Till sist gör en fin garntofs och sy fast i toppen.

Lycka till!

Annette Nilsson