kofta studsmatta

VIRKAD KOFTA

Att virka en kofta behöver inte vara besvärligt. Denna enkla koftan virkas i ett enda stycke. Här slipper du all tråkig montering. Klart på ett litet kick.

Falkgarn Samira 100 gram är lyxigt, mjukt och ger dig verkligen en snygg kofta att ha både vår och sommar. Mönstret nedan är gjort till ett barn men du kan enkelt dubbla så att det passar oss lite större också.

Virkad Kofta i ett Stycke

Falkgarn Samira 100 gr rosa

Virknål nr 6

Här är mönster för en kofta till ett barn på ca 6 år

Börja vid halsen och virka 41 lm.

Varv 1: 1 stolpe i fjärde lm från nålen (räknas som 2 stolpar). 1 stolpe i var och en av de näst 5 lm, 1 stolpe, 1 lm och 1 stolpe i nästa lm. Detta är en så kallad V-stolpe. Fortsätt med 1 stolpe i var och en av de nästa 5 lm, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i näst lm, 1 stolpe i var och en av de nästa 12 lm (nu gör du ryggen), 1 stolpe. 1 lm 1 stolpe i nästa lm, 1 stolpe i vr och en av de nästa 7 lm.

Vänd

Nu ska du ha 7 stolpar i varje sida fram, 5 stolpar i ärmarna och 12 stolpar i ryggen. Du kan se delningen i V stolparna.

process

Varv 2: 3 lm (första stolpen) hoppa över första stolpen, 1 stolpe i var och en av de näst 7 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i 1 luftmaskbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 7 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i första luftmaskbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 14 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i luftmaskbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 7 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i luftmaskbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 7 stolparna, gör 1 stolpe i toppen på sista lm.

Vänd

Varv 3: 3 lm, hoppa över först stolpen, 1 stolpe i var och en av de nästa 8 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 9 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 16 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 9 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 8 stolparna, avsluta med en stolpe i toppen på lm.

Vänd

Varv 4: 3 lm, hoppa över första stolpen, 1 stolpe i de nästa 9 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 11 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i lmbågen på nästa V-stolpe, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i var och en av de nästa

18 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i nästa V-stolpe, 1 stolpe i var och en av de nästa 11 stolparna, 1 stolpe, 1 lm, 1 stolpe i nästa V-stolpe 1 stolpe i var och en av de nästa 9 stolparna avsluta med 1 stolpe.

Vänd

Fortsätt på samma sätt öka tills du har 21 maskor på höger fram. 33 maskor på höger ärm. 40 maskor där bak. 33 maskor på vänster ärm och 21 maskor på vänster fram.

Nu ska du göra ärmhål

3 lm, hoppa över första stolpen, 1 stolpe i nästa 20 maskor, gör 3 lm, hoppa över nästa 33 stolpar på ärmen, 1 stolpe i var och en av de nästa 42 stolparna på baksidan, gör 3 lm och hoppa över nästa 33 stolparna, sedan gör du 1 stolpe i var och en av de nästa 20 stolparna avsluta med 1 stolpe i vändluftmaskan.

Mönstervirka

Nu ska du virka mönster.

Börja med 3 lm och virka sedan 1 stolpe i nästa maska.

Hoppa över 3 maskor och virka sedan 2 stolpar, 1 lm, 2 stolpar i samma maska.

Gör likadant varvet ut och avsluta med stolpe (så att du får en rak kant) (När du kommer till ärmhålet se till du får en mönstersnäcka i luftmaskorna). Nästa varv börjar du med 3 lm och sedan virka 2 stolpar, 1 lm, 2 stolpar i varje luftmaskbåge från föregående varv.

Vill du ha en kofta eller en bolero?

Bestäm du.

Välj då hur många varv du vill göra så att det passar just dig. På min kofta till barn gjorde jag 10 varv m och på vuxenkoftan 24 varv.

Virka en snygg kant av ett varv halvstolpar längs med framsidorna på dun kofta och sy på en knapp.

 

Lycka till

 

Annette